Nie ma dojrzałej firmy bez dojrzałych pracowników

15 października 2021 | Rynek pracy/ Zatrudnienie/ Aktywizacja zawodowa | Artykuły

Nie ma dojrzałej firmy bez dojrzałych pracowników

McDonald’s długo identyfikowany był jako pracodawca dla młodych. Firma, do której przychodzi się na chwilę, żeby dorobić do studiów albo zdobyć pierwsze doświadczenie zawodowe. Tymczasem wielu pracowników wiąże się z Makiem na dłużej. McDonald’s podkreśla, że różnorodność to siła, dlatego w restauracjach spotykają się ludzie w różnym wieku, z różnym wykształceniem, różnych narodowości i o różnym stopniu sprawności!

Różni, ale równi

McDonald’s to wiele historii i wielu różnych ludzi. To między innymi Emilia, która po 20 latach pracy w hurtowni z nabiałem, zatrudniła się w restauracji. Najpierw dorabiała w weekendy, jednak gdy po kilku miesiącach dostała propozycję awansu, zdecydowała że to będzie jej praca na pełen etat. Dziś jest młodszą kierowniczką restauracji i choć nie planowała takiej zmiany, jest zadowolona z tego, jak potoczyło się jej życie. Emilia otworzyła się na ludzi, starała się bardziej empatyczna i przede wszystkim przestała pracować w godzinach nocnych w hurtowni!

McDonald’s to również Grażyna, która kilkanaście lat opiekowała się osobami starszymi w Niemczech. Wróciła do Polski i szukała pracy na część etatu, żeby jednocześnie zajmować się chorą mamą. Dla Maka to nie problem – każdy pracuje tyle, ile może, a grafik ustala się na bieżąco. Masz wizytę u lekarza, pilnujesz wnuka albo po prostu potrzebujesz dnia dla siebie? To Ty decydujesz, ile chcesz pracować! Grażyna zaczynała jako pracownik restauracji, pomagała w kuchni przy przygotowywaniu posiłków. Problemy zdrowotne skierowały ją na kilkumiesięczne zwolnienie lekarskie, a gdy wróciła, zmieniła stanowisko. Dziś zajmuje się w McDonald’s sprawami porządkowymi na sali. Kierownik restauracji dostosował zadania do jej możliwości, tak żeby praca nie była dla niej zbyt obciążająca.

Życie to najlepsze doświadczenie

Pracę w McDonald’s może zacząć każdy, kto ma chęci. Bez nich ani rusz, z nimi zaś kariera stoi otworem. Każde doświadczenie jest ważne, ale nie jest niezbędne, aby rozpocząć pracę. Nowy pracownik wdraża się pod opieką instruktora i przechodzi cykl szkoleń, próbując swoich sił na różnych stanowiskach – w kuchni, na kasie, przy obsłudze gości czy wydawaniu zamówień.

Kierownicy i managerowie restauracji podkreślają, że cenią pracę z osobami dojrzałymi, ponieważ w zdecydowanej większości traktują one swoje obowiązki poważnie, są sumienne, lojalne i pomocne. Dzięki temu, że w Maku pracują bardzo różni ludzie, każdy od razu staje się częścią zespołu. Bariery komunikacyjne praktycznie nie istnieją, a współpraca opiera się na dialogu.

Zadowolony pracownik to zadowolony gość

McDonald’s odwiedzają dzieci po szkole, ale również ich babcie, które spotykają się w restauracji na kawę. Oferta produktowa restauracji dostosowana jest do szerokiej grupy odbiorców – zwolenników burgerów, sałatek, deserów, osób jedzących mięso i wegetarian. W trosce o komfort gości, kilka lat temu utworzono w restauracjach stanowisko lidera gościnności, czyli pracownika, który dba o dobre samopoczucie odwiedzających. Lider pomaga przy składaniu zamówień w kioskach, doradza, nawiązuje relacje z gośćmi lub wręcz przeciwnie – daje im przestrzeń, jeśli jej potrzebują. To zajęcie dla komunikatywnych i empatycznych osób, które potrafią wyczuć nastrój drugiego człowieka. Do restauracji często przychodzą te same osoby, między gośćmi a liderami tworzą się więzi. Ludzie pytają się w swoje samopoczucie, opowiadają o tym, co się u nich dzieje. Najstarszy lider gościnności w McDonald’s ma 84 lata!

McDonald’s sponsorem głównym Plebiscytu „21 osób Flexi na XXI wiek”

Realizując politykę równości i dbając o wszystkich pracowników każdego dnia, McDonald’s zdecydował się aktywnie wesprzeć Plebiscyt organizowany przez Flexi.pl – praca i aktywność 50+. Idea Plebiscytu jest tożsama z wartościami firmy, której zależy na włączaniu wszystkich grup społecznych w życie zawodowe. Pokolenie Flexi, to pokolenie ludzi aktywnych i chcących zmieniać świat, a także swoje życie, na lepsze.

Komentarz redakcyjny Flexi.pl:

Różnorodność, elastyczność, przyjazność, współpraca i samorealizacja – takie przymioty kojarzą nam z działalnością McDonald’s. A może to po prostu dojrzałość organizacji? Cieszy nas, że firmy rozwijają się, dostosowując swój profil i metody działania do otoczenia. McDonald’s jest tego doskonałym przykładem. Opisane historie wskazują na takie podejście. Coraz więcej osób z Pokolenia Flexi pracuje w McDonald’s, spełniając się tam zawodowo. Dzięki temu, a także poprzez zapewnienie empatycznej komunikacji, jeszcze lepiej obsługiwani są dojrzali wiekowo goście. To szansa dla osób 45, 50 i więcej, szukających pracy. To także dobry przykład dla innych organizacji, że można i warto rekrutować pracowników, którzy mają już sporo doświadczenia zawodowego.

 


Wydrukuj

Zobacz podobne

Wykorzystaj wartość doświadczenia i zatrudniaj dojrzałe kobiety!
Wykorzystaj wartość doświadczenia i zatrudniaj dojrzałe kobiety!
12 sierpnia 2024 | Rynek pracy/ Zatrudnienie/ Aktywizacja zawodowa | Artykuły

Wykorzystaj wartość doświadczenia i zatrudniaj dojrzałe kobiety!

W dzisiejszym dynamicznie zmieniającym się świecie rynku pracy, dojrzałe kobiety stanowią niezwykle cenny zasób talentów. Doświadczenie, które zdobyły na przestrzeni lat, jest nieocenione w kontekście elastycznego zatrudnienia i rozwoju kariery.
Czytaj dalej
Praca sezonowa jako sposób na aktywne spędzanie czasu?
Praca sezonowa jako sposób na aktywne spędzanie czasu?
18 lipca 2024 | Rynek pracy/ Zatrudnienie/ Aktywizacja zawodowa | Artykuły

Praca sezonowa jako sposób na aktywne spędzanie czasu?

Lato to czas nie tylko wypoczynku, ale także możliwości aktywnego działania, także dla osób 50+. Coraz więcej przedstawicieli Pokolenia Flexi decyduje się na pracę sezonową jako sposób na wykorzystanie wolnego czasu oraz dodatkowy zarobek.
Czytaj dalej