McDonald’s długo identyfikowany był jako pracodawca dla młodych. Firma, do której przychodzi się na chwilę, żeby dorobić do studiów albo zdobyć pierwsze doświadczenie zawodowe. Tymczasem wielu pracowników wiąże się z Makiem na dłużej. McDonald’s podkreśla, że różnorodność to siła, dlatego w restauracjach spotykają się ludzie w różnym wieku, z różnym wykształceniem, różnych narodowości i o różnym stopniu sprawności!
Różni, ale równi
McDonald’s to wiele historii i wielu różnych ludzi. To między innymi Emilia, która po 20 latach pracy w hurtowni z nabiałem, zatrudniła się w restauracji. Najpierw dorabiała w weekendy, jednak gdy po kilku miesiącach dostała propozycję awansu, zdecydowała że to będzie jej praca na pełen etat. Dziś jest młodszą kierowniczką restauracji i choć nie planowała takiej zmiany, jest zadowolona z tego, jak potoczyło się jej życie. Emilia otworzyła się na ludzi, starała się bardziej empatyczna i przede wszystkim przestała pracować w godzinach nocnych w hurtowni!
McDonald’s to również Grażyna, która kilkanaście lat opiekowała się osobami starszymi w Niemczech. Wróciła do Polski i szukała pracy na część etatu, żeby jednocześnie zajmować się chorą mamą. Dla Maka to nie problem – każdy pracuje tyle, ile może, a grafik ustala się na bieżąco. Masz wizytę u lekarza, pilnujesz wnuka albo po prostu potrzebujesz dnia dla siebie? To Ty decydujesz, ile chcesz pracować! Grażyna zaczynała jako pracownik restauracji, pomagała w kuchni przy przygotowywaniu posiłków. Problemy zdrowotne skierowały ją na kilkumiesięczne zwolnienie lekarskie, a gdy wróciła, zmieniła stanowisko. Dziś zajmuje się w McDonald’s sprawami porządkowymi na sali. Kierownik restauracji dostosował zadania do jej możliwości, tak żeby praca nie była dla niej zbyt obciążająca.
Życie to najlepsze doświadczenie
Pracę w McDonald’s może zacząć każdy, kto ma chęci. Bez nich ani rusz, z nimi zaś kariera stoi otworem. Każde doświadczenie jest ważne, ale nie jest niezbędne, aby rozpocząć pracę. Nowy pracownik wdraża się pod opieką instruktora i przechodzi cykl szkoleń, próbując swoich sił na różnych stanowiskach – w kuchni, na kasie, przy obsłudze gości czy wydawaniu zamówień.
Kierownicy i managerowie restauracji podkreślają, że cenią pracę z osobami dojrzałymi, ponieważ w zdecydowanej większości traktują one swoje obowiązki poważnie, są sumienne, lojalne i pomocne. Dzięki temu, że w Maku pracują bardzo różni ludzie, każdy od razu staje się częścią zespołu. Bariery komunikacyjne praktycznie nie istnieją, a współpraca opiera się na dialogu.
Zadowolony pracownik to zadowolony gość
McDonald’s odwiedzają dzieci po szkole, ale również ich babcie, które spotykają się w restauracji na kawę. Oferta produktowa restauracji dostosowana jest do szerokiej grupy odbiorców – zwolenników burgerów, sałatek, deserów, osób jedzących mięso i wegetarian. W trosce o komfort gości, kilka lat temu utworzono w restauracjach stanowisko lidera gościnności, czyli pracownika, który dba o dobre samopoczucie odwiedzających. Lider pomaga przy składaniu zamówień w kioskach, doradza, nawiązuje relacje z gośćmi lub wręcz przeciwnie – daje im przestrzeń, jeśli jej potrzebują. To zajęcie dla komunikatywnych i empatycznych osób, które potrafią wyczuć nastrój drugiego człowieka. Do restauracji często przychodzą te same osoby, między gośćmi a liderami tworzą się więzi. Ludzie pytają się w swoje samopoczucie, opowiadają o tym, co się u nich dzieje. Najstarszy lider gościnności w McDonald’s ma 84 lata!
McDonald’s sponsorem głównym Plebiscytu „21 osób Flexi na XXI wiek”
Realizując politykę równości i dbając o wszystkich pracowników każdego dnia, McDonald’s zdecydował się aktywnie wesprzeć Plebiscyt organizowany przez Flexi.pl – praca i aktywność 50+. Idea Plebiscytu jest tożsama z wartościami firmy, której zależy na włączaniu wszystkich grup społecznych w życie zawodowe. Pokolenie Flexi, to pokolenie ludzi aktywnych i chcących zmieniać świat, a także swoje życie, na lepsze.
Komentarz redakcyjny Flexi.pl:
Różnorodność, elastyczność, przyjazność, współpraca i samorealizacja – takie przymioty kojarzą nam z działalnością McDonald’s. A może to po prostu dojrzałość organizacji? Cieszy nas, że firmy rozwijają się, dostosowując swój profil i metody działania do otoczenia. McDonald’s jest tego doskonałym przykładem. Opisane historie wskazują na takie podejście. Coraz więcej osób z Pokolenia Flexi pracuje w McDonald’s, spełniając się tam zawodowo. Dzięki temu, a także poprzez zapewnienie empatycznej komunikacji, jeszcze lepiej obsługiwani są dojrzali wiekowo goście. To szansa dla osób 45, 50 i więcej, szukających pracy. To także dobry przykład dla innych organizacji, że można i warto rekrutować pracowników, którzy mają już sporo doświadczenia zawodowego.