„Niedojrzała miłość mówi: „Kocham Cię, ponieważ Cię potrzebuję”. Dojrzała miłość mówi: „Potrzebuję Cię, ponieważ Cię Kocham”. Miłość zawsze jest twórczym koktajlem, który pobudza do działania i sprawia, że świat wygląda inaczej. Sprawia też, że ludzie chcą być aktywni, a aktywnością 50+ i pasją chętnie się dzielą. Miłość nie jest przypisana do wieku, zarówno ta zmysłowa, jak i ta bardziej stateczna i wybaczająca, są częścią świata. Miłować można na różne sposoby! Można kochać różnych ludzi i w różnym stopniu. Można ofiarować czas albo materialny dowód zaangażowania. Można kochać rodziców, rodzeństwo, mężczyznę i kobietę, babcię i dziadka, psa i kota, a miłość niekoniecznie musi być jednowymiarowa. Ważne, żeby miłością się dzielić.
Red velvet, czyli słodkości na Walentynki dla Pokolenia Flexi od Eliza_betki
Elżbieta Klepacka, @Eliza_betka – silver influencerka i autorytet dla wielu kobiet w sieci, laureatka plebiscytu 21 Osób Flexi na XXI wiek, zainspirowana przepisem pochodzącym z Instagrama: „Mojewypiekicom" na Walentynkowe słodkości wykonała dla Flexi.pl przepyszny tort Red velvet!
Zobacz przepis:
tort czekoladowy, z czerwonych blatów ciasta, przełożony białym kremem.
Składniki:
- 2½ szkl. mąki pszennej
- 1¼ szkl. drobnego cukru
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka L
- 1½ szkl. oleju
- 1 szkl. maślanki (lub kefiru)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka winnego octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 ml czerwonego barwnika w płynie
Uwaga!!! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Potrzebne będą 2 tortownice o średnicy 24 cm, spód wyłożony papierem.
Mąkę, kakao i sól przesiać, dodać cukier, wymieszać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia (najlepiej widelcem lub rózgą). Składniki suche dodać do mokrych, wymieszać widelcem do połączenia (mieszając w jednym kierunku).
Ocet wlać do kubeczka, do octu dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Szybko wlać pianę do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 tortownice. Piec w temp. 180ºC przez ok. 30 min., lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić.
Krem:
- 2 op. serka kremowego philadelphia (600 g) najlepszy, jest lekko słony i fajnie przełamuje słodycz ciasta)
- 200 g masła, w temp. pokojowej
- 1¼ – 1½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Utrzeć masło i cukier na puszystą, gęstą i jasną masę. Dodać wanilię, serek i zmiksować. Krem włożyć do lodówki na 30 – 45 minut, do lekkiego zgęstnienia. Ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, wysmarować również boki i wierzch. Posypać okruchami ciasta
Słodkie efekty
Polecamy Wam na Walentynki i nie tylko, magiczne słodkości, które powiedzą drugiej, ważnej osobie: „Dziękuję, że jesteś.” I wypowiedzą niewypowiedziane.
Przepis, z którego skorzystała Eliza_betka, pochodzi z: Instagram - Mojewypiekicom