Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jest to czas wyjątkowy, wypełniony spotkaniami w gronie najbliższych nam osób, magią i nadzieją, a także przepysznymi potrawami, które każdy z nas ochoczo pałaszuje. A tematyczne dekoracje, melancholijna muzyka oraz śnieg, który być może i w tym roku pozwoli nam cieszyć się „białymi świętami”, nadają niepowtarzalny klimat. Okres świąteczno-noworoczny obfituje zatem w wiele aktywności, także tych związanych z jedzeniem!
Dlatego też dla Flexi.pl swoje świąteczne słodkie wypieki w międzypokoleniowej atmosferze bliskości, czułości i nadziei przygotowali Elżbieta Klepacka (@Eliza_betka), influencerka z Pokolenia Flexi z Wnukami: Krystianem i Nikodemem! Obejrzyj galerię zdjęć!
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Elżbieta Klepacka podkreśla:
Wspólne pieczenie prostych słodkości to w moim domu tradycja świąteczna. Mamy nie tylko pyszne ciasteczka, ale masę radości i zabawy przy tym. Własnoręcznie upieczone ciastka smakują wyjątkowo. Proste przepisy: szyszki z ryżu z kajmakiem, szyszki z płatkami śniadaniowymi, blok czekoladowy, babeczki, kokosanki, popękane ciasteczka czekoladowe, choineczki z ciasta francuskiego z makiem i kremem czekoladowym – przepisy, z którymi dzieci sobie poradzą.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
Źródło: archiwum prywatne Elżbiety Klepackiej.
W ten świąteczny czas warto też wspomnieć o przeróżnych tradycjach kulinarnych, które w tak wielu polskich domach przekazywane są z pokolenia na pokolenie! Przeczytaj artykuł i sprawdź, jakie potrawy królują na wigilijnych stołach w różnych regionach Polski!
Z jakimi tradycjami kulinarnymi mamy do czynienia w Wielkopolsce?
Flexi.pl — portal pracy i aktywności dla osób 50, 60, 70 i więcej plus ma swoją siedzibę w Poznaniu, dlatego też bliskie są nam wszelkie świąteczne tradycje obchodzone w Wielkopolsce! Pomimo że w tym regionie święta wyglądają podobnie, jak w innych częściach naszego kraju, to mamy jednak pewne tradycje oraz zwyczaje, które ten rodzinny czas czynią jeszcze bardziej wyjątkowym.
Kolację wigilijną rozpoczyna pojawienie się pierwszej gwiazdki na niebie, następnie odbywa się czytanie fragmentu Pisma Świętego oraz dzielenie opłatkiem! A dostarczeniem prezentów pod choinkę zajmuje się Gwiazdor! Na stole wigilijnym koniecznie musi pojawić się sianko oraz jedno puste miejsce dla niespodziewanego wędrowca. Nie możemy zapomnieć również o 12 potrawach, które w tym czasie królują na wielkopolskich stołach. Wśród nich są:
- zupa rybna biała, grzybowa, zupa z suszonych owoców lub barszcz z uszkami grzybowymi,
- kluski z makiem — inaczej makiełki,
- smażony karp,
- strucla drożdżowa z makiem,
- śledzie w śmietanie z ugotowanymi ziemniakami,
- śledzie opiekane w oleju,
- kapusta z grochem,
- grzyby suszone i prażone na maśle,
- pierniki.
Każda z tych potraw przygotowywana jest w tradycyjny sposób, najlepiej z przepisu przekazanego przez babcię czy prababcię dalszym pokoleniom! Najsmaczniej jest gotować wspólnie, gdy w kuchni spotykają się różne generacje!
Natomiast jeśli chodzi o Noc Sylwestrową, w Wielkopolsce nie może zabraknąć hucznej imprezy z fajerwerkami! Jest to również czas pożegnania Starego Roku i powitania Nowego. Wówczas na stołach króluje przede wszystkim golonka!
A jak wygląda świąteczny czas w innych częściach Polski?
Święta Bożego Narodzenia oraz Nowy Rok są dla wszystkich Polaków okresem bardzo rodzinnym i wesołym. Dlatego też m.in. na Mazowszu przywiązuje się szczególną uwagę do wszelkich tradycji związanych z tym świąteczno-noworocznym czasem! Wigilię Mazowszanie również rozpoczynają od wypatrywania pierwszej gwiazdki. Wśród obchodzonych przez nich tradycji, nie może zabraknąć różnych wróżb, np. z chmur czy siana. Na stole główną rolę odgrywają takie potrawy jak: czerwony barszcz z uszkami, karp w śmietanie, smażone grzyby, śledź w oleju, potrzos, żołnierzyki, kotlety grzybowe, pierogi z makiem oraz z kapustą i grzybami, śledzie w cieście czy sernik wigilijny. A po takiej przepysznej kolacji, rozpoczyna się wspólne kolędowanie powiązane z wizytą kolędników! Potrawy, które nie zostały zjedzone podczas wigilii, nie są wyrzucane! Tradycyjne zanosi się je zwierzętom, wierząc, że w tym czasie mówią one ludzkim głosem. Sylwester na Mazowszu, tak samo, jak w Wielkopolsce, powiązany jest z balem noworocznym i powitaniem Nowego Roku!
Na Podlasiu większość tradycji świątecznych, jest taka jak w pozostałych częściach kraju, natomiast ten region wyróżnia się m.in. sposobem zasiadania do stołu wigilijnego — obowiązuje zasada wieku, czyli najpierw zasiadają przedstawiciele Pokolenia Flexi, a później młodsi. Każdy członek rodziny przy stole otwiera, wcześniej przygotowaną, karteczkę z dowcipnymi życzeniami — w zależności, co znajduje się na karteczce, taka będzie wróżba na przyszłość! Na Podlasiu inaczej również przyrządza się potrawy wigilijne. Takie dania muszą zostać wykonane ze wszystkich płodów ziemi — jeśli tak się nie stanie, w następnym roku zbiory będą uboższe o pominięte, podczas gotowania świątecznych przysmaków, składniki. Popularnymi potrawami w tej części kraju są: barszcz z grzybami, kasza gryczana, podlaskie racuchy wigilijne, kutia kresowa, kisiel owsiany, wigilijny kulebiak, smażona ryba, śledzie pod różnymi postaciami, kompot z łodyg malin oraz kluski z makiem polane olejem lnianym. A w dodatku tradycja mówi, że każdy z domowników musi spróbować dosłownie każdej potrawy, która znajduje się na wigilijnym stole. Resztki pozostałe po kolacji ustawia się koło pieca, a stół posypuje się piachem lub popiołem — w ten sposób okazuje się, że niezjedzone potrawy przeznaczone są dla zmarłych przodków. Porównując tradycje sylwestrowo-noworoczne na Podlasiu z innymi rejonami Polski, można stwierdzić, że i tu organizowane są huczne zabawy sylwestrowe oraz różne imprezy i koncerty, by móc świętować nadejście Nowego Roku.
Przetransportujemy się teraz na Kaszuby — w region wyjątkowy pod względem tradycji świąteczno-noworocznych! Dzień wigilijny Kaszubowie rozpoczynają od ostatnich porządków świątecznych w domu, ale też wokół niego. Jest to ważny element w przygotowaniach do uroczystej kolacji. Porządek symbolizuje spokój, który ma nadejść wraz z nowym rokiem. Na kaszubskich stołach nie może zabraknąć m.in. zupy z suszonych gruszek, jabłek i śliwek z kluskami (inaczej „brzadowa zypa”), śledzi w sosie śmietanowym z jabłkami i cebulą, z ziemniakami „w mundurkach” oraz pierników wypiekanych z marchwi. Nieodłączną częścią wigilii jest również wizyta kolędników — obyczaj ten nazywany jest przez miejscowych „gwiazdką”. Kolędnicy przebrani m.in. za policjantów, dziada z babą, diabła czy bociana od samego rana przybywają do kaszubskich domów, śpiewając pieśni przy akompaniamencie akordeonu. Po zjedzonej kolacji wigilijnej gospodarz idzie do sadu, aby uderzać drzewka owocowe siekierą — Kaszubi wierzą, że dzięki temu przyszłoroczne plony będą bardzo obfite. A jeśli w domostwie są zwierzęta, polewa się je święconą wodą. Czas świąteczny upływa w wesołej atmosferze i trwa on praktycznie do Nowego Roku, dlatego też oprócz balów sylwestrowych, można spotkać młodzież płatającą mieszkańcom tradycyjne fify, czyli psoty. Zgodnie z tradycją, za żartami stoi odchodzący stary rok, a przychodzi Nowy, który będzie obfitować w wiele niesamowitych przygód!
To tylko kilka wybranych regionów w Polsce — każdy inny i wyjątkowy, z pięknymi tradycjami oraz przepysznymi potrawami!